ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΑΠΑΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Θέματα Κοσμολογίας - Αστρονομίας - Αστροφυσικής

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό George Mitsionis » Πέμ Απρ 14, 2011 12:49 am

Γειά σας φίλες και φίλοι....
Ειμαι ο Γιώργος Μητσιώνης και έχω τη τύχη να μου έχει ανατεθεί ο συντονισμός του κομματιου της Κοσμολογίας και των διαφόρων θεμάτων στο κανάλι της Δημόσιας συζήτησης μας.
Θα ήθελα να ξεκινήσω με την ιστορία τη Ειδικής Θεωρίας της σχετικότητας (ΕΘΣ) γιατί πιστεύω ότι ήταν η πιο σημαντική τομή, αλλά ταυτόχρονα και η αρχή μιάς καινούργιας αντίληψης για τον κόσμο μας που ερχόταν σε αντίθεση με την κρατούσα επιστημονική αντίληψη της τότε εποχής (1905) και που είναι κυρίαρχη ειδικά σημερα , μέσα στο μονοπάτι της ανθρώπινης σκέψης. Ας μην ξεχνάμε ότι την ίδια εποχή πραγματοποιήθηκε και μια ανάλογη επανάσταση και στην τέχνη που ανέτρεψε κι αυτή την καθεστηκία τάξη πραγμάτων ειδικά στο χώρο της ζωγραφικής αλλά και στο τρόπο που πρέπει να παρατηρεί κανείς τα αντικείμενα. Μιλάω φυσικά για τον κυβισμό (1907) ο οποίος είχε ταυτόχρονα σοβαρές επιδράσεις απο την (ΕΘΣ). Πράγμα το οποίο δεν είναι του παρόντος να σας το αναλύσω, ίσως σε ένα απο τα επόμενα άρθρα η σε μία μάζωξη πιθανόν στα Στύρα όπου βρίσκεται και ο καλός μας φίλος Ηλίας μαζί με την καλή μας φίλη τη Δέσποινα και τα παιδιά τους.
Στούς παρακάτω συνδέσμους παρατίθενται δύο άρθρα όπου το μεν 1ο αφορά την Ιστορία της (ΕΘΣ) και το 2ρο μας λέει για τις ανάγκες πού γέννησαν την (ΕΘΣ). Μπορείτε να τα εκτυπώσετε και να τα διαβάσετε, πράγμα που σας το συνιστώ και μετα μπορούμε να τα συζητήσουμε....... Καλή Αρχή λοιπόν
ΥΓ: προσέξτε τα κινούμενα σχήματα στο 2ο άρθρο. Είναι αρκετά σημαντικό η κατανόησή τους
1ο http://blog.physics4u.gr/?p=3213
2ο http://www.physics4u.gr/faq/special.html
George Mitsionis
 
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Δευτ Απρ 11, 2011 2:10 am

Re: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό spiros » Κυρ Απρ 22, 2012 11:10 pm

Βαθαίνει το μυστήριο της σκοτεινής ύλης
Οι αστρονόμοι απέτυχαν να την εντοπίσουν θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα ισχύοντα μοντέλα.

Ουάσινγκτον

Αστρονόμοι που σάρωσαν τη γειτονιά του Ηλιου αναζητώντας ίχνη της μυστηριώδους σκοτεινής ενέργειας ξύνουν τα κεφάλια τους μετά την αποτυχία τους να την εντοπίσουν. Η σκοτεινή ύλη, το μυστηριώδες υλικό που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος της μάζας του Σύμπαντος, έπρεπε να ήταν άφθονη στην περιοχή γύρω από το ηλιακό μας σύστημα.

Η αόρατη μάζα του Σύμπαντος

Από τη δεκαετία του 1930 οι φυσικοί γνωρίζουν ότι η ύλη που βλέπουμε στο Σύμπαν δεν είναι αρκετή για να εξηγήσει την κίνηση των γαλαξιών: η ταχύτητα περιστροφής των γαλαξιών εξαρτάται από τη συνολική τους μάζα, και η μάζα αυτή πρέπει να είναι πολύ περισσότερη από την κανονική ύλη που παρατηρούμε στους γαλαξίες.

Η μόνη εξήγηση είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του Σύμπαντος, και συγκεκριμένα το 83%, αντιστοιχεί σε μια μυστηριώδη μορφή της ύλης, η οποία δεν εκπέμπει, δεν απορροφά και δεν διαθλά το φως. Πρόκειται για την υποθετική «σκοτεινή ύλη», η οποία εξ ορισμού είναι κυριολεκτικά αόρατη.

Τα υπολογιστικά μοντέλα των κοσμολόγων δείχνουν ότι η σκοτεινή ύλη πρέπει να είναι κατανεμημένη σχετικά ομοιόμορφα στο Σύμπαν. Με άλλα λόγια, η σκοτεινή ύλη πρέπει να υπάρχει παντού, ίσως και στη Γη, χωρίς όμως να αντιλαμβανόμαστε την παρουσία της.

Ακαρπη αναζήτηση στη γειτονιά του Ηλιου

Η τελευταία μελέτη, η οποία έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «The Astrophysical Journal», προσπάθησε να ανιχνεύσει έμμεσα την παρουσία σκοτεινής ύλης στη γειτονιά του Ηλιου. Οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή χρησιμοποίησαν επίγεια τηλεσκόπια για να παρακολουθήσουν την κίνηση 400 άστρων σε απόσταση μέχρι 13.000 έτη φωτός από τη Γη.

Η ανάλυση των κινήσεων αυτών τους επέτρεψε να υπολογίσουν πόση μάζα υπάρχει συνολικά σε αυτή τη σφαιρική περιοχή του Γαλαξία μας. Η ανάλυση οδήγησε όμως σε ένα παράδοξο αποτέλεσμα: η γειτονιά του Ηλιου δεν φαίνεται να περιέχει καθόλου σκοτεινή ύλη.

«Η ποσότητα μάζας που υπολογίσαμε ταιριάζει πολύ καλά με αυτά που βλέπουμε -άστρα, σκόνη και αέρια- στην περιοχή γύρω από τον Ήλιο» δήλωσε ο Κρίστιαν Μόνι Μπίντιν του Πανεπιστημίου της Κονσεπσιόν στη Χιλή, επικεφαλής της έρευνας.

«Αυτό δεν αφήνει καθόλου χώρο για το επιπλέον υλικό που περιμέναμε να εντοπίσουμε, δηλαδή τη σκοτεινή ύλη. Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι [η σκοτεινή ύλη] θα έπρεπε να εμφανιστεί ξεκάθαρα στις μετρήσεις μας. Τελικά όμως δεν ήταν εκεί!» πρόσθεσε ο ερευνητής. «Τα αποτελέσματά μας έρχονται σε αντίθεση με τα αποδεκτά μοντέλα. Το μυστήριο της σκοτεινής ύλης μόλις έγινε περισσότερο μυστηριώδες».

Γεγονός βέβαια παραμένει ότι ο γαλαξίας μας περιστρέφεται πιο γρήγορα από ό,τι θα περιστρεφόταν αν αποτελούνταν αποκλειστικά από κανονική ύλη. Και αυτό σημαίνει ότι οι φυσικοί θα πρέπει να συνεχίσουν να αναζητούν το χαμένο υλικό, ή να βρουν μια νέα θεωρία για να εξηγήσουν τις παρατηρήσεις.
Πηγή Το βήμα
spiros
 
Δημοσιεύσεις: 322
Εγγραφή: Παρ Φεβ 06, 2009 8:41 pm


Επιστροφή στο ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ

  • Μέλη σε σύνδεση

    Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης